Copywriter – mitä ihmettä se oikein tekee?

Moni varmasti osaa liittää copywriterin ja copywritingin jollain tavalla mainontaan ja markkinointiin. Copywriter työskenteleekin usein mainos- ja/tai markkinointitoimistossa ja vastaa tekstien suunnittelusta sekä toteuttamisesta. Mainosten tekstit ovat siis usein copywriterin käsialaa, ainakin ne nokkelimmat ja mieleenpainuvimmat tekstit. Copywriter on siis eräänlainen tekstin suunnittelija. Usein copywriter (tai lyhyemmin vain ”copy”) osallistuu myös mainos- ja markkinointikampanjoiden muuhunkin suunnittelutyöhön muun tiimin, kuten AD:n ja graafikon, kanssa.

Usein copywriter tuottaa melko lyhyitä tekstejä, sloganeita ja pieniä esittelytekstejä. Siinä mielessä copywriterin työ eroaa sisällöntuottajan työstä, joka taas on erikoistunut enemmän pidempiin teksteihin. Käytännössä näiden ammattinimikkeiden työt kuitenkin menevät usein päällekkäin ja limittäin. Copywriterin työ verkkoaikana ei ole enää samanlaista kuin vaikkapa Mad Men -sarjan kuvaamaan aikaan, jolloin copywriterit kirjoittelivat perinteisille mainontakanaville iskulauseita mainostaakseen jotakin tuotetta tai tuodakseen jonkin asian julkiseen tietoisuuteen. Printti-, radio- ja TV-mainonta ovat toki kaikki edelleen olemassa, mutta usein pääpaino on verkon puolella. Verkko on myös paljon intensiivisempi sisällöltään ja usein nopeatahtisempi.

Copywriter kirjoittaa siis pääasiassa tekstiä markkinointitarkoituksia varten. Copywriter yrittää myydä kuluttajalle tai kuluttajien ryhmälle jotakin. Joskus tämä jokin on tuote, joskus jokin palvelu, mutta se on aina ehdottomasti mielikuva.