DDoS-hyökkäysten esiinmarssi vuonna 2016

Niin sanotut DDoS-hyökkäykset eli palvelunestohyökkäykset ovat olleet webmastereiden ja oikeastaan kaikkien verkossa liikkuvien riesana pitkään. Sen lisäksi, että ne ovat olleet arkipäivää jo pidemmän aikaa, on niiden määrä itse asiassa vain kasvanut viime aikoina. Vuoden 2016 ensimmäisellä neljänneksellä näitä verkkosivustoja lamauttavia hyökkäyksiä tehtiin 125 % enemmän kuin vuoden 2015 vastaavana ajankohtana, raportoi Akamai Technologies Inc. Raportti koski tosin vain Akamain omaa tietoliikenteen välitysverkkoa – joka puolestaan vastaa noin neljännestä kaikesta Internetin tietoliikenteestä. Akamain piirissä tapahtuvista trendeistä voi siis hyvin vetää laajempiakin johtopäätöksiä.

Niin sanottu Internet of Things eli esineiden tai tavaroiden Internet ei ole enää tulossa, vaan on jo täällä. Se tuo myös DDoS-hyökkäyksiä tekevien ryhmien ja tahojen ulottuville aivan uudenlaisia mahdollisuuksia. Turvakameroihin on hakkeroiduttu jo hyvän aikaa, ja myös turvakameroiden verkostoja on kaadettu kertalaakista toimintakyvyttömiksi. Tämä luo myös toimintatilaa järjestäytyneelle rikollisuudelle. Yksityisissä kodeissa älykkäät televisiot ja jääkaapit ovat myös alttiita hakkereiden metkuille…

Etupäässä DDoS-hyökkäysten uhriksi joutuvat kuitenkin yhä edelleen yritykset ja julkisen sektorin tahot. Yhä useammin myös näihin hyökkäyksiin liittyy kiristystä: maksa tietty summa bitcoineja, tai sivustonne kaadetaan (ja pidetään alhaalla). DDoS-hyökkäykset eivät ole pitkään aikaan olleet pääasiallisesti tylsistyneiden teininörttien käsistä karannut harrastus, vaan ammatillista rikollisuutta. Jotain positiivistakin aiemmin mainitusta Akamain raportista kuitenkin löytyi: palvelunestohyökkäykset eivät enää kestä niin kauaa kuin vuotta aiemmin. Kehitys ei siis ole tällä rintamalla aivan niin synkeää kuin ensisilmäyksellä voisi vaikuttaa.