Digipaino

Termi digitaalisuus tuntuu olevan 2000-luvun käytetyin sana. Varsinkin viime vuosina digitalisointi tuntuu koskettavan meidän elämäämme melkein jokaisella osa-alueella. Eikä tässä mitään negatiivista ole, sillä digitalisointi tuo helpotusta ja kehitystä moninaisen yhteiskunnan elämään. Yksi näistä on kiistelemättä digipaino, jonka avulla koko painoala tullee muuttumaan tulevaisuudessa.

Uusi teknologia tarjoaa uusia mahdollisuuksia

Toisin kuin esimerkiksi koho-, syvä- ja offsetpainomenetelmät, digipaino perustuu joustavaan ja moderniin painoteknologiaan, jonka avulla pystytään pitämään painoprosessin kulut alhaalla. Täten painoala pystyy vielä toistaiseksi sinnittelemään elektronisten lukulaitteiden kanssa. Digipainossa haluttu kuva tai teksti syötetään paperille digitaalisesta lähteestä – tarkoittaen sitä, että itse painoprosessi voi tapahtua missä tahansa. Kunhan digitaalinen lähde saadaan syötettyä painokoneeseen, ei ole oikeastaan merkitystä mikäli painokone sijaitsee Lontoon keskustassa tai Burkina Fason viidakossa.

Tehokasta ja ekologista

Nimenomaan edellinen pointti pitää painoalan hengissä. Nimittäin painoprosessin pystyy siirtämään maihin, joissa prosessin hinta saattaa olla vain murto-osa siitä, mikä se olisi niin sanotusti lehden isäntämaassa. Näin ollen elektronisten lukulaitteiden läpimurtoa viivytetään leikkaamalla operatiivisia kuluja. Digipainossa hyödynnetään mustesuihkun ja elektrofotograafisia tekniikoita, joiden avulla esimerkiksi ekologinen jalanjälki ei jätä jälkeensä vaarallisia ja haitallisia kemikaaleja. Prosessi säästää myös paperinkulutusta tarkemmalla sommittelujärjestelmällä.

Digipaino pitää painoalaa syöttöletkuissa vielä vuosien ajan. Elektronisten lukulaitteiden suosion kasvu vie kuitenkin tulevaisuudessa uuden sukupolven kuluttajat yhä kauemmaksi paperipainotuotteista. Mutta toisaalta painamisen historia osoittaa, kuinka ala pystyy sopeutumaan uuden ajan muutoksiin.