Kuinka perustat verkkokaupan?

Verkkokauppan perustaminen on täysin eri asia kuin kotisivujen rakentaminen, sillä verkkokaupalla yrityksen liikevaihto tulee pitkälti netin kautta, kun taas kotisivut tukevat muulla tavoin tehtävää, usein fyysistä myyntiä. Kun sinulla on myytävien tuotteiden osalta asiat kunnossa, voit perustaa verkkokaupan saadaksesi myynnin rullaamaan mahdollisimman nopeasti.

Aluksi tulee hankkia ja rekisteröidä nettikaupalle domainnimi eli verkkotunnus, jonka avulla tulevat asiakkaat löytävät tuotteesi. Domainnimen on hyvä kertoa mahdollisimman paljon yrityksestäsi ja tuotteistasi, esimerkiksi cocacola.com kertoo välittömästi, mitä tuotteita kyseisen osoitteen takana on. Domainnimi tulee jatkossa vahvistamaan myös koko yrityksen brändiä, joten siihen kannattaa panostaa. Domainnimen rekisteröinti kannattaa hoitaa kyseistä palvelua tarjoavan yrityksen kautta, esimerkiksi Netellon. Yrityksen kautta rekisteröinti maksaa muutamia kymppejä vuodessa, mutta ainakin rekisteröinti tulee hoidettua kerralla oikein.

Kun domainnimi on varattu, voidaan aloittaa verkkosivuston toteutus. Verkkosivuston julkaisua ja ylläpitoa varten tarvitaan palvelintilaa, jota myyvät lukuisat webhotellit netissä. Monet webhotellipalveluja tarjoavat yrityksen hoitavat samalla myös domainnimen rekisteröinnin, kuten myös kotisivujen rakentamisen. Muun muassa Nebula osoitteessa https://www.nebula.fi/ on tällainen kotimainen yritys.

Voit myös tehdä verkkosivuston itse, sillä valmiita verkkokauppapohjia tarjoavat lukuisat yritykset. Verkkokaupan on hyvä toimia myös suoraan yhteydessä Matkahuollon tai Itellan järjestelmien kanssa, jotta asiakas saa tuotteensa luotettavasti perille. Tällaisia ovat esimerkiksi Kotisivukone ja Valmiskauppa.fi. Monet ohjelmantoimittajat tarjoavat myös ylläpitopalvelun nettisivuille, mikäli yrittäjällä itsellään ei ole siihen aikaa tai halua. Yrittäjän kannattaakin ennemmin panostaa aikansa tuotteiden valokuvaamiseen sivustolle sekä myyviin tuotekuvauksiin, sillä yritys itse tuntee aina tuotteensa parhaimmin.

Kerralla laadukasta

Jos raha ei ole esteenä, kannattaa verkkosivuston rakentaminen antaa ammattilaisten, esimerkiksi mainostoimiston käsiin. Ammattilainen hoitaa myös kaiken muun byrokratian, kuten domainin rekisteröinnin. Ammattilaisen tekemä verkkosivusto on aina parempi vaihtoehto kuin jokin valmis pohjaratkaisu, sillä samalla sivusto tulee koodattua niin, että se nousee esille eri hakukoneissa ja tavoittaa näin tehokkaammin asiakkaat.

Kun verkkokauppa rakennetaan kerralla laadukkaasti ja oikein, sitä ei tarvitse enää myöhemmin korjailla. Valmispohjaiset sivuratkaisut tulevat myös pidemmällä aikavälillä kalliiksi, sillä ne perustuvat kuukausiveloitukseen.

Kuten jo aiemmin mainittiin, ovat laadukkaat tuotekuvat sivustolla todella tärkeitä, kun puhutaan verkkokaupasta. Erinomainen esimerkki on verkkokauppa osoitteessa http://www.axonprofil.fi/, jonka tuotekuvat ovat vertaansa vailla. Kuvat ovat suuria, teräviä ja värikkäitä. Navigointi kyseisellä sivustolla on helppoa ja asiakas löytää etsimänsä nopeasti. Sivuston värimaailma sekä kokonaisuus miellyttävät silmää. Kun annat ammattilaisen toteuttaa verkkokauppasi hallinnoinnin, vältyt monelta harmilta ja harmailta hiuksilta voidessasi keskittyä olennaiseen eli palvelemaan asiakkaitasi.