Onko liikelahjalla paikkansa nykypäivässä?

Huonoja kyniä ja rikkinäisiä lippiksiä. Moni muistaa vielä messuilta saatuja yritysten lahjoja menneiltä vuosikymmeniltä. Kynä, joka ei toiminut ja lippis, joka meni rikki kotimatkalla. Ovatko liikelahjat päivittyneet nykyaikaan?

Kyllä vain, nykyisin liikelahjoissa arvostetaan laatua eikä firman logo ole enää suuralla painettu kirkuvan värikäs mainos vaan se voi olla hillityn tyylikäs, tällöin liikelahja pääsee helpommin osaksi sisustusta joko kotona tai yrityksen tiloissa. Hyvä liikelahja löytää arvoisensa paikan ja tulee käyttöön. Lippis tai kynä voi olla hyvä messulahja, kunhan kynä toimii ja lippis pysyy päässä.

Mitä lahjaksi?

Liikelahja on tärkeä osa yrityskulttuuria niin kotimaassa kuin myös maailmalla. Se on kiitos asiakkaalle tai yhteistyökumppanille. Lahjan avulla yritys kertoo arvostavansa niitä, joiden kanssa se toimii. Tämän vuoksi yrityslahjan valintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Suomalainen design on tunnettu monissa maissa, yritys jättää taatusti hyvän muistijäljen lahjallaan, jossa yhdistyy se mistä Suomi on kuuluisa; laatu ja muotoilu.

Yrityslahjojen kirjo on laaja;

  • vaatteita
  • astioita
  • terveystuotteita
  • sateenvarjoja
  • urheilutuotteita
  • sisustustavaraa
  • kalenterit ja muistiot
  • hyödykkeet arjessa kuten kynät, lippikset, avaimenperät jne

Yrityksen tulisi viestittää lahjan avulla omia arvojaan, jos se on vahvasti mukana luonnonsuojelussa, kannattaa yrityslahja valita aihetta kunnioittaen. Kertakäyttötuotteet eivät tule kysymykseen, vaan arvoja vahvistaa tuote, joka säilyy ja kestää pitkään. Satavuotiaassa Suomessa on paljon osaamista ja tärkeitä arvoja, joita voi viedä myös maailmalle.

Maassa maan tavalla

Ulkomaankauppaa käyvän yrityksen kannattaa harkita liikelahjat tarkoin eri maissa. Maan tavat ja kulttuuri tulee ottaa huomioon sillä kaikissa maissa esimerkiksi alkoholi ei sovi lahjaksi, yrityksen tulee myös tuntea yhteistyökumppani sillä maiden sisälläkin erot voivat olla hyvin suuret. Joissakin paikoissa tietty väri tai numero voi olla tärkeä asia eikä paikallisiin tapoihin kannata suhtautua ylimielisesti. Se mikä toimii Suomessa, ei välttämättä sovi vaikka Kiinassa.

Lahjat sopivat erilaisiin juhliin ja merkkitapahtumiin. Yrityksen syntymäpäivät, joulu tai muissa maissa vietettävät juhlapäivät kannattaa merkata kalenteriin, pieni asia kuten muistaminen yhteistyökumppanin tärkeänä päivänä huomioidaan, se luo siteen yritysten välille. Arvostuksen ja luottamuksen avulla luodaan suhteita, joita ei voi aina mitata edes rahassa.