Opetusvideot oppimisen tukena

Opetusvideot ovat lisääntyneet hurjaa vauhtia. Ensin videopalvelut täyttyivät erilaisista meikki- ja hiusvinkeistä ja niiden suosion myötä yhä useammat yrittäjät ovat hyödyntäneet opetusvideoiden tarjoaman markkina-arvon. Opetusvideon kautta yrityksen markkinoiman tiedon, taidon tai tuotteen käytön sisäistäminen on helppoa ja palvelu konkretisoituu uudella tavalla. Jos laskuvarjohypystä kiinnostunut asiakas näkee hypyn videolta, saa se aikaan huomattavasti voimakkaamman reaktion kuin hypyn selostus luettuna. Videota seuratessa voi melkein kuvitella itsensä hyppäämässä.

Visuaalisuus ennen kaikkea

Opetusvideot ovat olleet käytössä jo pitkään. Moni muistaa lapsuudesta koululaisille suunnatut lähetykset, joissa tutustuttiin ohjelman kautta luonnontieteisiin ja omaan ympäristöön. Opittavien asioiden havainnollistaminen oikeiden tapahtumien ja oman ympäristön kautta kiinnosti lapsia luokkahuoneessa tapahtuvaa liitutauluopetusta paremmin. Hankittavan opin yhteys arkeen tuli näin selkeästi esille. Samaa tekniikkaa käytetään myös yritysten opetusvideoilla.

Monelle tiedon omaksuminen on helpompaa näköaistin avulla. Joskus kirjassa oleva lause ei tunnu aukeavan lukijalle millään ja mitä useamman kerran sen lukee läpi, sitä vaikeammalta se alkaa tuntua. Tieto hämärtyy eikä lukija luota enää lukemaansa. Tällöin on iskenyt sanasokeus. Saman asian oppiminen näkemällä avaa lukon ja tieto iskeytyy tajuntaan. Näin syntyy ahaa-elämys ja onni oppimisen ilosta.

Erityisesti matemaattisten tehtävien ymmärtäminen saattaa olla monelle helpompaa, kun suoritus on nähty käytännössä. Matematiikkaa voi oppia kuka tahansa, mutta se vaatii tiedon rakentumista pala kerrallaan ja kerroksittain. Turhautuminen kaavoihin aiheuttaa helposti luovuttamisen, jolloin vaikeampien pähkinöiden ratkaisu muuttuu mahdottomaksi. Matematiikan salat aukeavatkin monille helposti opetusvideoiden avulla.

Opi pelaamalla

Opetusvideot ovat oivallisia erilaisissa peleissä. Matemaattisia ominaisuuksia omaavat pelit ja niiden säännöt saattavat vaikuttaa hankalilta luettuina, mutta sen sijaan opetusvideo auttaa ymmärtämään siirtoja ja pelin tavoitteita huomattavasti helpommin.

Pokeri on herrasmiespeli, joten sen säännöt on hyvä hallita kunnolla ennen turnaukseen osallistumista. Sama koskee myös shakkia. Shakkia ja pokeria varten on olemassa valmiita videoita, joiden avulla voi opetella alkeita. Niiden lisäksi erilaiset pelivideot maailman huippujen kohtaamisista opettavat siitä, miten ilmeet ja eleet hallitaan tiukissa ottelutilanteissa.

video-still-for-video

Opetusvideot ovat olleet käytössä monilla huippu-urheilijoilla jo pitkään. Omaa suoritusta on helpompi parantaa ja hioa kun sen näkee videolta. Väärä liikerata saattaa aiheuttaa vammoja eikä suoritus ainakaan ole tällöin huipussaan. Sen sijaan video auttaa oikeanlaisen tyylin löytämisessä ja eri lajien niksejä ja sääntöjä voi harjoitella myös itse.

Urheilussa opetusvideoilla onkin kaksi tehtävää – mallintaa ja innostua. Australian aalloissa kuvatut henkeäsalpaavat surffausvideot tai Norjan vuoriston kiipeilyvideot saavat yhä useamman hengähtämään innostuksesta. Aiemmin kirjasta luettu kokemus tai matkailumainos on ehkä sivuutettu haukotellen mutta videolta nähty tapahtuma saa adrenaliinin virtaamaan villisti suonissa ja päätös kokeilla suoritusta itse kiehtoo aivan uudella tavalla.

Millainen on hyvä opetusvideo

Opetusvideon luominen on tehtävä harkiten. Yrityksen johdon tulee harkiten miettiä mitä ja miten he haluavat tuoda palveluaan videon avulla esille. Videon tulee olla laadukas ja informatiivinen ja ennen kaikkea sen tulee sopia yrityskuvaan. Nuorekas ja trendikäs laskettelulautoja myyvä firma voi tehdä hyvin erilaisen opetusvideon kuin vakavuutta imagossaan vaaliva lakitoimisto.

make-a-video

Muutama hyvä vinkki opetusvideon tekemiseen:

  1. Videon tulee olla ytimekäs. Se ei saa olla liian pitkä mutta tieto on tuotava selkeästi esille.
  2. Video tulee olla hyvin esillä. Kun asiakas avaa sivuston, on videon löydyttävä mutkattomasti ja nopeasti, sillä huonosti aukeavat sivustot ja videotohitetaan helposti.
  3. Videon kielen on oltava selkeää ja hyvää suomen kieltä. Jos yritys on kansainvälinen, on harkittava millä kielellä videolla puhutaan ja tarvitaanko tekstitystä muilla kielillä.
  4. Videolla on keskityttävä olennaiseen. On laadittava selkeä lista mitä videolla näytetään ja puhutaan.
  5. Yrityksen tulee selvittää aukeaako video mobiilissa, sillä yhä useampi käyttäjä selaa sivustoja älypuhelimen kautta.
  6. On myös hyvä tarkistaa miten sivusto ja video keräävät näkyvyyttä hakupalveluissa.

Nykyisin ihmiset ovat tottuneet valtavaan tietotulvaan ja harva jaksaa lukea mainoksia tai yritysesittelyjä loppuun asti. Sen sijaan hyvin tehty video imaisee asiakkaat helpommin mukaan ja johdattaa parhaimmillaan yrityksen luokse. Opetusvideot ovat loistava keino hankkia lisää asiakkaita ja tutustuttaa asiakkaat palveluihin mutta videon esitystä tulee harjoitella useita kertoja, kielen ja toiminnan on oltava sujuvaa. Opetusvideon suhteen on parempi antaa asia hoidettavaksi ammattilaisille, ellei oma ammattitaito riitä. Käsivaralla kuvattu heiluva video ilman kunnollista suunnitelmaa saattaa olla katastrofaalinen. Kyseinen video on yrityksen tärkeä käyntikortti, siihen kannattaa panostaa hieman aikaa ja rahaa. Huonosti hutaistu opetusvideo tekee enemmin hallaa kuin hyvää.