Painaminen


Elektronisten lukulaitteiden kehitys muuttaa radikaalisti painoalan tulevaisuuden kehityskaarta. Jotkut alan analyytikot ennustivat alan kuolevan kuvainnollisesti sukupuuttoon kuluttajien siirtyessä IT-vallankumouksen myötä entistä lähemmäksi digitaalisia tuotteita, mutta toisin kävi. Painoala elää vielä toistaiseksi varsin tervettä elämää. Tästä kiitos kuuluu alaa uudistaville painotekniikoille.

Sinänsä painoalan kuihtumisen ei pitäisi olla yllätys niille, jotka ymmärtävät käsitettä ”luova tuho”. Kautta sivilisaatiomme historian, kirjallisuuden ja taidemateriaalien painaminen (tai ikuistaminen esimerkiksi saveen tai puuhun) on muuttunut tasaisin aikavälein. Täten painoalan pitää kehittyä jälleen, jotta se selviäisi digitaalisoinnin maailmassa.

Erilaisia painotekniikoita

Offset-painomenetelmä pätee yhä erityisesti sanomalehtipainossa. Menetelmä perustuu rasvan ja veden hylkimisperiaatteelle ja laakapainomenetelmälle. Flexopaino taas perustuu kohopainomenetelmään jonka avulla painopintana voi olla esimerkiksi metalli-, muovi-, karhea, päällystetty tai vaihtoehtoisesti päällystämätön pinta. Syväpainon avulla voidaan luoda suuria painotöitä, kuten esimerkiksi tuoteluetteloita, pakkausmateriaaleja ja suuri aikakauslehtiä. Vaihtoehtoisesti kohopaino juontaa juurensa jo 1400-luvulle ja täten menetelmä on modernin ajan vanhin (menetelmä poistettiin käytöstä 1960-luvulla offsetpaino-menetelmän kehittyessä).

Uudempi digitaalinen paino työstää materiaalin suoraan paperille käyttäen esimerkiksi mustesuihketta ja elektrofotograafisia menetelmiä. Näiden uusien tekniikoiden avulla esimerkiksi lehtien painaminen voidaan siirtää alueelle, missä se on edullisinta. Tästä johtuen elektronisten lukulaitteiden kehitys ei ole vielä toistaiseksi kilpailuttanut ”painajia” pois markkinoilta. Kuluttajien mielestä – kummallista kyllä – paperilehden käsissä pitäminen täydentää lukukokemusta.

Ehkäpä vintage-hipsterit onnistuvat tuomaan oikeiden kirjojen ja lehtien lukemisen takaisin muotiin. Tai sitten kuluttajat kärsivät elektronisten laitteiden ylikulutuksesta ja haluavat siirtyä aika-ajoin takaisin perinteisiin asioihin. Mutta yksi asia on varma: kaikki trendit kuolevat ja syntyvät uudelleen vuosien saatossa. Kuka tietää, ehkäpä koho- tai syväpaino palaavat markkinoille trendikkäinä vintage-aallon saattelemana.

Älä siis heitä kirvestä – tai kirjoja – vielä kaivoon.