Työergonomialla on väliä

Työergonomia muodostuu monesta tekijästä, mutta yksi tärkeimmistä on ehdottomasti asento, jossa työskentelet. Ideaalitilanteessa sinulla on käytettävissäsi tarpeen tullen ergonomian rautainen ammattilainen, joka tulee ja laittaa työpisteesi sinulle henkilökohtaisesti sopivaan kuntoon. Aina tätä mahdollisuutta ei kuitenkaan ole. Voit kuitenkin tehdä jo itse paljon hyvän asennon ja oman terveytesi eteen.

On tietenkin selvää, että hyvä lihaskunto ja sen treenaaminen ovat tärkeitä asioita hyvän ja ryhdikkään asennon ylläpitoon. Aina ei kuitenkaan tämäkään riitä, jos vaikkapa tuolin ja pöydän säädöt ovat pielessä. Näyttötyöskentelyssä olisi syytä pysytellä yhden näytön työskentelyssä. Näytön tulisi olla 60-80 senttimetrin päässä kasvoista. Näytön ylimmän reunan tulisi olla silmiesi alapuolella. Näppäimistön sijoittelu on myös tärkeää, ja geelitukien käyttöä kannattaa harkita, mikäli pöytä itsessään ei anna tarpeeksi tukea. Samoin ergonomisen näppäimistön käyttöä tulisi ainakin kokeilla. Totuttelu voi viedä viikon tai pari.

Pääsääntöisesti jo pelkällä pöydän ja tuolin säätämisellä päästään pitkälle. Tärkeintä on löytää säädöt, joissa hartiat pysyvät rentona. Aina säätömahdollisuudet eivät kuitenkaan ole laajat, etenkään vanhemmissa kalusteissa. Tällöin muun muassa jalkatuet ovat harkitsemisen arvoiset: korkeat pöydät ja tuolit rasittavat alavartaloa tarpeettomasti. Jalkatuki voi myös tuoda variaatioiden mahdollisuuksia asentoihin. Variointi ja vaihtelu on muutenkin tärkeää – muista nousta ainakin viideksi minuutiksi kerran tunnissa. Tämä edistää verenkiertoa huomattavasti. Nosta myös katsettasi ruudulta, ja vaihda katseen fokusta välillä kauemmaksi, vaikkapa tuijotellen välillä ikkunasta ulos.